Więcej o maślanie

You are here

Maślan to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy (C4) wytwarzany przez fermentację drobnoustrojową w jelicie grubym u ludzi i zwierząt. Jest głównym składnikiem odżywczym, zapewniającym energię dla kolonocytów, ale pełni też rolę mediatora komórkowego, regulując wiele funkcji komórek jelitowych i pozajelitowych takich jak ekspresja genów, różnicowanie komórek, rozwój tkanki jelitowej, modulacja immunologiczna, redukcja stresu oksydacyjnego i kontrola biegunek.

Kwas masłowy był wykorzystywany w przemyśle paszowym przez dziesięciolecia. Używano go do poprawy zdrowia jelit i produkcyjności zwierząt. Dziś rynek jest zdominowany przez chronioną formę soli kwasu masłowego. Producenci pasz pracujący z tymi dodatkami zdążyli rozwiązać problem zapachu, a wpływ dodatków na zdrowie jelit i wydajność zwierząt jest faktycznie lepsza.

Ze względu na lotny charakter i ostry zapach produkty zawierające kwas masłowy są stosowane w postaci soli (sodu lub wapnia) albo glicerydów. Maślany łatwo wchłaniają się w górnym odcinku przewodu żołądkowo-jelitowego. Aby wywierać działanie przeciwdrobnoustrojowe, maślany muszą być w stanie niezdysocjowanym przed dotarciem do tylnej części jelita, dlatego kapsułkowane są w oleju palmowym lub innym tłuszczu roślinnym w celu ochrony.

Konwencjonalne produkty powlekane, które można znaleźć na rynku, mogą mieć bardzo niskie stężenie kwasu masłowego, w granicach 25 do 35%.

Aby zwiększyć stężenie kwasu masłowego, firma Sanluc International ulepszyła proces powlekania, umożliwiając zamknięcie w kapsułce maślanu wapnia. Dzięki temu poziom stężenia wzrósł do około 65% w przeliczeniu na czysty kwas masłowy.

W porównaniu z innymi firmami istniejącymi na rynku, Sanluc International produkuje i sprzedaje maślan wapnia zamiast maślanu sodu. Robi to, ponieważ:

  • Stosowanie maślanu wapnia opóźnia uwalnianie się kwasu masłowego ( 1. dzięki otoczkowaniu 2. dlatego, że rozpuszczalność maślanu wapnia w porównaniu z maślanem sodu jest wolniejsza).  Ze względu na niższą higroskopijność maślanu wapnia w porównaniu z maślanem sodu produkty z maślanu wapnia zawierają wyższe stężenie kwasu masłowego. Dzięki tym dwóm cechom proporcjonalnie więcej kwasu masłowego dociera do dalszej części przewodu żołądkowo-jelitowego.
  • Maślan wapnia nie wpływa na równowagę jonową, co skutkuje niższym poborem wody i bardziej suchymi odchodami w porównaniu z maślanem sodu.
  • Maślan wapnia nie jest higroskopijny, co ułatwia jego obsługę podczas produkcji.